Sepetiniz

Sepetiniz boş

Alışverişe devam

Saç Dökülmesi Üzerine  Bilinmeyenler, Abartılar ve Bitkiler

Değerli okuyucum bu yazımda sizlere saç dökülmeleri hakkında bilinmeyenler, abartılanlar ve bitkisel çözümler hakkında hızlı ve eğlenceli bilgiler sunmak istiyorum.

* 3 çeşit kıl vücudumuzda yer alır terminal, vellus ve lanugo kıl. Bunlardan saçlı deri ve gövdede yer alan terminal kıllardır ve gerçek saç olarak bu kıl tipi kabul edilir. Saçı dökülen bireylerde bile ufak tüy şeklinde vellus tip kıllar görülür ve bu kıllar genellikle saç çıkarttığı iddiasıyla tavsiye edilen ürünlerin kullanımı sonrası saç çıkarttığının delili olarak hatalı bir şekilde anlatılır, oysaki vellus kıllar  normal saç değildir ve uzamazlar, saçlarınızın görünümüne asla dönmezler .

* Doğum kontrol ilaçlarının halk arasında şampuanlara eklenmesi bilinçsizce yapılmışta olsa sonuç alıcıdır çünki  bu ilaçların içinde yer alan östrojen isimli kadınlık hormonu sayesinde erkek tipi saç dökülmesi sebebi olan androjen baskılanır ve bu hormonun yaptığı  dökülme başarıyla önlenebilir.   Günümüzde Serenoa repens (Sabal) isimli bitkinin meyvesinin ekstresi  ve Ylang Ylang (Cananga odorata)  yağı da tam olarak androjene bağlı dökülmeyi estrojen benzeri etki ile engeller.  Yani Sabal  ve Ylang Ylang içeren şampuanlar kullanarak kadın doğum ilacı ekleme sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

* SLS ( Sodyum Lauril Sülfat) isimli anyonik emülgatör sülfat yapısı sebebiyle cildi tahriş eder ve çok iyi temizleyici olmasına rağmen saç şampuanlarında istenmez. Tahriş etkisini yumuşatmak için eter eklenilerek hazırlanan SLES (Sodyul Lauret Sülfat) ise göz yanılsaması sebebiyle SLS ile karıştırılarak dışlanmıştır. Günümüzde 1. ve 2. yüzey aktifler olarak kullanılan Glikozit türevleri saçı hem iyi temizleyip köpürtürken aynı zamanda tahriş te yapmamaktadırlar.

* B5 vitamini ( D- pantenol)  saçlı deriyi ve terminal saç kılını nemlendirmesi sayesinde saç derisi kuruluğuna bağlı saç dökülmesini engeller. Ardıç (Juniperus communis) yağı da aynı görevi görmektedir

* Urtıca dıoıca (Isırgan otu) ise saçlı deride kan dolaşımını artırarak ve yağlı doku ve kepeği azaltarak saç dökülmesini önler ve saçı besler. Benim de favori bitkisel droğum Isıgan otudur.

* Son olarak babanızın saçının dökülmüş olması sizinde aynı sorunla karşılaşacağınız anlamına gelmez. Çevresel etkenler yani saç bakımı iyi yapılıra genetiğinizde saç dökülmesi olsa da saçlarınızı koruyabilirsiniz.

SAYGILARIMLA

Fitoterapi ve Kozmetoloji Uzm. Ecz. M. Kutlu Kaytan