Sepetiniz

Sepetiniz boş

Alışverişe devam

AKNEYE BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

 

Değerli ziyaretçimiz, bu yazımda sizlere görüntü ve estetik olarak rahatsızlık veren akne sivilce problemi hakkında bilgiler vermek istiyorum.

Halk arasında 'sivilce' adıyla bilinen akne her 100 yetişkinin 85'inin karşılaştığı, ciltte bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Yağ bezlerinin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Fakat ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar, bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kütlesi sebebi ile tıkanır ve akne oluşur.

Komedon yani sivilce başı, genişleyen kıl dipleri yağ, ölü deri hücreleri ve bakteriler ile tıkandığında oluşur ve iltihaplanarak gelişir. Deride hala yağ birikimi sürdüğünde bakteriler gözenek içinde şişkinlik yapmaya başlar ve  akyuvarlar bu enfeksiyonla mücadeleye başlar.

Akne belirtileri olarak ise siyah noktalar (yağ bezelerini tıkar), sivilceler, acıyan veya içi irinle dolu kırmızı şişlikler,  kist ve nodüller gözlenmektedir.

Akne tedavisinde uygun olan bitkisel çözümler :

1 )Çay ağacı yağı:

Tea Tree Oil (çay ağacı yağı) Avustralya’ya giden İngiliz sömürgecilerin çay bulamadıklarında ağacının yapraklarının çay şekline benzediğini keşfetmeleri sonucu demleyerek içmeleri  sebebiyle Çay Ağacı (Tea tree) adını alan  Melelauca viridiflora  ağacının yapraklarından elde edilir. İçinde doğal antibakteriyel özellikler bulunur,  tenin  doğal yağlarını azaltıp cildi kurutmadan akne deki bakterileri öldürerek akne kurutucu etki gösterir.

2) Palmarosa (Cymbopogon martinii):

Geraniol, Linalol gibi maddelerce zengin uçucu yağ içeriği ile antiseptik etki göstererek akneyi azaltırken aynı zamanda cilt yağlanmasını da azaltarak önemli bir bitkisel akne çözümüdür.

3) Salisilik asit:

Salix alba (Beyaz Söğüt) ağacının gövde kabuğundan elde edilen salisin metabolizmasının bir ürünüdür, deskuamasyonu (derinin dış yüzeyinin soyularak pul pul dökülmesi ve alttan yeni deri gelmesinin) hızlandırır. Özellikle ciltte kalan akne izlerinin geçirilmesinde etkilidir.

Bu bitkilerden elde edilen ve taşıyıcı sistemi krem olan formülasyonlar akne bölgesine düzenli uygulandığında akne ve izlerinde azalma görülmektedir.

Son olarak sivilceleri sıkmaktan, kopartmaktan, kaşımaktan, ve sürtmekten sakınılmalıdır. Bu hareketler iz kalmasına neden olabilir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

SAYGILARIMLA

FİTOTERAPİ ve KOZMETOLOJİ UZMANI ECZACI KUTLU KAYTAN