Sepetiniz

Sepetiniz boş

Alışverişe devam

Kış Mevsimi ve Bitkisel- Bilimsel Cilt Bakımı

Değerli takipçilerim merhabalar. Sizlere bu yazımda içinden geçtiğimiz kış mevsimi ve cildimize etkileri, bu etkilere bitkisel ve bilimsel içerikli çözümler hakkında bilgiler vermek istiyorum.
Cildimiz dıştan içe doğru epidermis- dermiş- hipodermis olarak 3 tabakaya ayrılır. En dış kısımda bulunan epidermisin üstünde ise Doğal Nemlendirici Faktör ( Natural Moisturazing Factor ) yer alır. NMF olarak kısalttığımız bu faktör yağlı maddeler olan seramitler, trigliseritler kolesterol gibi maddelerden oluşur ve cildimizi nemlendirerek kuruma ve çatlamaları engeller aynı zamanda güneş ışınları bakteri ve virüslere karşı korur. NMF'nin azalması ile birlikte cildimizi su ile yıkamamız kurumayı geçirmez çünkü yapısı belirttiğim gibi yağlıdır ve yağa ihtiyacı vardır. NMF'yi azaltan faktörlerden biri ise kış soğuklarıdır. Soğuk hava ile birlikte NMF azalır cilt kurur ve çatlaklar ellerde ve yüzlerde bu nedenle başlar. NMF'nin azalması aynı zamanda kuruluğa bağlı kırışıklıklar ve yaşlanma belirtilerine sebep olur.
Bu bilgiler ışığında bizim yapmamız gereken ise bitkisel ve doğal içerikli yağlar içeren günlük bakım kremleri ile kış dönemlerinde özellikle sabahları yüz ve elimizdeki NMF'yi desteklemektir.
Shea yağı, Zeytinyağı, Badem yağı fitoterapik olarak çok etkili doğal nemlendiriciler olmakla birlikte, Hyaluronik asit de tüm canlılarda bulunan bir mukopolisakkarittir ve ağırlığının 1000 katı su tutan ( Hümektan ) bir nemlendiricidir, aynı zamanda dolgu maddesi görevi görerek kırışıklık ve yaşlanma izlerinin kapatılmasına yardımcı olur. Tüm bu maddeleri ve antioksidan E vitamini gibi maddeleri içeren nemlendiriciler kış soğuklarında meydana gelen yüz ve el kurumalarına karşı önlem almamız için yeterli ve doğal çözümler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fitoterapi ve Kozmetoloji Uzmanı

Eczacı Mustafa Kutlu Kaytan